Guaro

Guaro, een wit dorpje in de Sierra de las Nieves dat zijn bezoekers betovert tijdens de Luna de Mora met het aansteken van 25.000 kaarsen door de smalle straten.

Waar ligt Guaro 

Guaro ligt op 50 km van de stad Malaga met een bevolking van 2.260 inwoners. De grootte van het gebied is 22 vierkante kilometer.

Herkomst van de naam Guaro

De eerste nederzetting in de regio dateert uit de Arabische periode en stond bekend als Guaro el Viejo.

Inwoners van Guaro

De inwoners worden “guareño of guareña” genoemd.

Bezienswaardigheden & monumenten in Guaro

  • Kerk van San Miguel de Arcángel: De tempel werd gebouwd in 1505 met ingrijpende wijzigingen in de 17e eeuw. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1936 werd de kerk die later werd herbouwd, verwoest. Binnen zijn de afbeeldingen van San Miguel en de Onbevlekte Maagd, beschermheren van het dorp ondergebracht. Op de gevel van de kerk bevindt zich een nis met de afbeelding van San Miguel.
  • De kluis van Cruz del Puerto: De kluis ligt een halve kilometer van het dorpcentrum. Het is een heiligdom waar elke 3 mei de buren naar de hermitage gaan om een ​​processie te maken vanuit het dorp. De kluis herbergt een afbeelding van Cristo de Limpias, een afbeelding uit de 18e eeuw. De kluis fungeert ook als uitzichtpunt over het dorp en de Sierra de las Nieves.
  • De kluis van San Isidro
  • Fontein van San Isidro Labrador de Guaro
  • Cultureel centrum Al-Ándalus: het is een centrum van het dorp dat is opgericht om de tradities en geschiedenis van de strek bekend te maken. Dit gebouw werd opnieuw aangepast om een ​​etnografisch oliemuseum te creëren met tal van machines en faciliteiten die verband houden met de productie van olie in de regio. Eén van de belangrijkste stukken in de collectie is een 12e-eeuwse Arabische pers die een van de oudste in Andalusië is. Dit gebouw herbergt verschillende ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen, pakhuizen, een binnenplaats en een kantoor.

Voor meer informatie over Guaro Dorp: bezoek de website van het gemeentehuis.