Cómpeta

Cómpeta, een wit dorpje in het hart van de Axarquía waar de wijngaarden de Muscat-druif produceren voor de traditionele zoete Malaga-wijn.

Waar is Cómpeta gevestigd

Cómpeta ligt 56 km van de stad Malaga met een bevolking van 3.922 inwoners. De grootte van het gebied is 54 vierkante kilometer.

De oorsprong van de naam Cómpeta

De naam Competa is van Romeinse oorsprong, het is afgeleid van “Compita-Orum” wat “Kruisen van wegen” betekent. Cómpeta was de plek waar ze hun festivals en offers vierden.

Inwoners van Cómpeta

De inwoners worden “competeño of competeña” genoemd.

Bezienswaardigheden en monumenten in Competa

Kerk van Nuestra Señora de la Asunción: Gelegen op de Plaza de Pantaleón Romero. De tempel werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw met daaropvolgende hervormingen omdat de kerk schade opliep na de aardbeving van 1884. Het is het meest prominente en belangrijkste gebouw in het dorp. De kerk is verdeeld in drie beuken, gescheiden door achthoekige pilaren. De toren in neo-Mudejar-stijl, gebouwd van baksteen in het jaar 1935, afgewerkt met een betegelde koepel, die mooi op valt.

Hermitage van San Antón: Hermitage gebouwd in de 18e eeuw met een eenvoudige architectonische structuur die overeenkomt met de typische landelijke hermitages in Malaga. Er zijn verwijzingen naar het Ensenada-kadaster van 1751, hoewel het wordt genoemd als de hermitage van San Antonio Abad Extramuros. De kapel heeft een rechthoekige plattegrond met afbeeldingen van Sint-Antonius uit hout gesneden, samen met andere afbeeldingen en objecten uit de Semana Santa in Competa.

Hermitage van San Sebastián: Gelegen aan de Avenida de Torrox aan het begin van het dorp. Het is een eenvoudig gebouw gebouwd in de 18e eeuw, het bestaat uit een enkele beuk bedekt met een halfrond gewelf op pendentieven.

Panoramisch uitkijkpunt: bij de ingang van het dorp is er een bijzonder uitkijkpunt, met een grote architectonische originaliteit, geïnspireerd op de stijl van de Catalaanse architect Antonio Gaudí. Vanaf het uitkijkpunt heb je een frontaal uitzicht over het dorp en de top van La Maroma in de Sierra de Tejada, het hoogste punt van de provincie Malaga.

Voor meer informatie over het dorp Cómpeta: bezoek de website van het stadhuis.